Jag hoppas att du aldrig kommer vilja att ta bort din tatuering utan att du från start tänkte genom ditt beslut och känner dig helt tillfreds med tanken på att ditt konstverk kommer följa din resa genom hela ditt liv. Men trots detta vill jag ändå säga att det finns möjlighet att ta bort en tatuering. Dock är detta ofta både smärtsamt och dyrt.

Den vanligaste metoden är laser. Denna kan utföras på två sätt: antingen mjukt där du då får ingen eller väldigt liten sår-bildning. Detta kräver många besök men är ett säkert sätt om man är orolig för att det ska skapas ärr av behandlingen. Det andra alternativet är att behandlingen är hårdare. Detta innebär att det kommer att skapas en sårskorpa och att det är i denna som en del av tatueringen följer med. Att tänka på är att denna metod har större risk för just ärrbildning (även om den går snabbare).

Oavsett vilken metod ska du vara medveten om att behandlingen ofta kan uppfattas som smärtsam eller obehaglig. Detta går att minska genom bedövningskräm innan besöket.

Förutom detta alternativ finns även ett annat, att låta en tatuerare skapa ett nytt konstverk genom det du redan har. Detta kan självklart vara svårt om det är en hel ryggtavla vi pratar om – men å andra sidan är det sällan någon väljer att använda laser till en sådan stor tatuering heller.

Har du en tatuering som du känner att du tröttnat på eller att motivet helt enkelt inte var rätt, så prata med olika tatuerare. Diskutera vad som skulle kunna göras och om din tatuering på något sätt går att omvandla till något annat. Självklart ska motivet som skapas vara något du vill ha, så att du inte senare ångrar även detta val.

Oavsett metod är inget helt smärtfritt eller billigt, så se därför till att ha funderat redan innan du väljer din tatuering – från start!