Nu när din tatuering är klar börjar arbetet med att ge din tatuering den bästa vård som går. Tänk på att detta är avgörande för att ditt konstverk faktiskt ska hålla sig vacker år efter år och att du själv är ansvarig för att detta sker.

När du lämnar tatueraren kommer din tatuering ha ett omslag. Låt detta sitta till dagen efter. Ta t.ex. av det när du duschar. Skrubba inte på tatueringen (använd inga dusch handskar eller liknande) utan tvätta försiktigt av tatueringen med ljummet vatten och mild ph-tvål.

Efter du duschat så låt tatueringen lufttorka, använd alltså inte handduk utan låt tatueringen torka av sig själv.

Vill du så kan du försiktigt badda av den med hushållspapper. Men se till att det inte luddar av sig innan du börjar.

Nu när din tatuering är ren och torr måste du smörja den för att hjälpa huden återfukta sig. Se till att dina händer är rena eller använd handskar. Använd t.ex. Helosan. Men använd bara lite och i ett tunt lager. Det hjälper inte att du lägger på massor med salva utan detta skapar istället obehag.

Efter ett par dagar kommer din tatuering ha börjat skapa en skorpa. Detta är helt normalt. Ungefär som när du var liten och skrapade ditt knä. Skorpan kommer av sig själv att släppa så börja inte pilla på den (detta kan försämra tatueringen, färgen kan försvinna och bakterier kan komma in). Fortsätt istället att smörja in tatueringen med tunna lager salva.

Smörj tatueringen 3-4 ggr varje dag efter behov. Se till att alltid använda ett tunt lager, ha rena kläder och alltid rena händer. Använd helosan eller liknande salva – inte vanlig parfymerad hudkräm.

Undvik direkt solljus första månaderna och även stark fysik aktivitet eller bad under första veckorna.

Till sist, din tatuering kommer att klia. Precis som vilket sår som helst. Detta är ett tecken på att det läker så försök att se det som något positivt. Klia inte!